In het voorjaar van 2023 zijn wij gestart met het ontwikkelen van een nieuw project; de SFBeweeg-kratjes. Het doel van dit project is om senioren binnen de dagbestedingen en woonzorginstellingen meer in beweging te krijgen. Door middel van de SFBeweeg-kratjes geven wij de medewerkers in de ouderenzorg handvatten om hier binnen de eigen organisatie actief mee aan de slag te gaan. Want bewegen is goed voor lichaam en geest, voor jong en oud!

Inhoud van de kratjes

De SFBeweeg-kratjes bevatten 12 leskaarten met bijbehorend materiaal, genoeg voor 12 beweegmomenten van 30 minuten. Alle lessen kunnen zittend aan tafel of in een kring worden uitgevoerd. De lessen bestaan uit laagdrempelige oefeningen en spellen waarbij gebruik wordt gemaakt van makkelijk hanteerbare materialen, zoals foam ballen, foam buizen, pittenzakjes, grote foam dobbelstenen en ballonnen. Op de leskaarten staan alle oefeningen duidelijk uitgelegd, met daarbij ook mogelijkheden om de oefeningen makkelijker of moeilijker te maken. Met een QR-code op de leskaart kunnen de filmpjes van de warming-up en cooling-down worden opgezocht. Een andere QR-code op de kaart kan worden gescand om een bijpassende Spotify muzieklijst te openen.

Opzet van het project

Er zijn 4 verschillende kratten in omloop, dus in totaal 48 verschillende lessen. Dit jaar starten 4 organisaties met de SFBeweeg-kratten. De SFB stimuleert en activeert de medewerkers om minimaal 2 keer in de week een half uur te gaan bewegen met de bewoners/deelnemers/cliënten. Na 9 weken is het wisselmoment, één van onze buurtsportcoaches gaat alle locaties langs om het kratje in te wisselen voor een nieuwe krat met andere leskaarten en materialen. Een mooi moment om ook even kort te evalueren en vooruit te blikken op de nieuwe ronde.

SFBeweeg-kratjes bij jouw organisatie?

Ben je enthousiast geworden en wil je de SFBeweeg-kratjes ook introduceren bij de dagbesteding of woonzorgorganisatie waar jij werkzaam bent? Neem dan contact op met Susanne van den Berg voor meer informatie.

Dit project is tot stand gekomen met een bijdrage van het Lokaal Sportakkoord ‘Heel Berkelland Beweegt’.  

 

Susanne van den Berg-Horstman

Combinatiefunctionaris sport, zorg en welzijn

Werkzaam op maandag, dinsdag en vrijdag