Hoeveel moet de 65 plusser bewegen?

In Nederland wordt bij alle leeftijden gewerkt met een norm voor gezond bewegen. De beweegrichtlijn voor ouderen is als volgt:

  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten
Hoeveel bewegen 65 plussers in Berkelland?

40% van de 65 plussers voldoet aan de beweegnorm, 55% heeft overgewicht en slechts 21% is lid van een sportvereniging. Hier is winst te behalen. De 65 plusser wil en kan sporten op eigen niveau als maatwerk wordt geleverd. Het ouder worden komt met lichamelijke beperkingen maar dat hoeft niet te betekenen dat sportdeelname of andere lichamelijke activiteit onmogelijk is. Aangepast sporten en bewegen zorgt altijd voor het verbeteren van de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Wat doet de SFB?

De SFB heeft een goed beeld van het beweegaanbod voor senioren in Berkelland bij sportaanbieders en wijk- en zorgorganisaties. Wij kunnen u hierover adviseren. Het SFB team is zelf actief in verschillende beweegprogramma’s zoals in de wijksportgroepen en bij de valpreventietrainingen. Afhankelijk van lichamelijke beperkingen kunnen we zoeken naar een passend beweegaanbod. Wij proberen vraag en aanbod bij elkaar te brengen en gaan waar nodig op zoek naar nieuwe kansrijke sport- en beweegconcepten.

Susanne van den Berg-Horstman

Combinatiefunctionaris sport, zorg en welzijn

Werkzaam op maandag, dinsdag en vrijdag