De Sport Federatie Berkelland(SFB) verzorgt het valpreventieprogramma Beweeg Zeker voor 65 plussers in Berkelland. Gedurende 12 weken werken we in groepsverband aan bewustwording, kennis en vaardigheden rond het voorkomen van een val. Hierbij komen kracht- en balansoefeningen aanbod, maar ook wordt er geoefend met vallen en opstaan.

Daarnaast komen onze samenwerkingspartners van de plaatselijke fysiotherapeuten, ergotherapeuten en Zlimthuis langs om hun expertise aan te dragen. Aan dit rijtje kunnen we nu ook  podotherapeut Christa Mentink van RondOm Podotherapeuten toevoegen.

Podotherapie en valpreventie
De voeten zijn de basis van het lichaam en doorgaans het enige contact met de ondergrond. Het ouder worden gaat helaas vaak gepaard met een afname van spierkracht en coördinatie. Bij de voeten is dit niet anders, met als gevolg instabiliteit of stijfheid van de gewrichten, doorgezakte voeten, afwijkende stand van de tenen, verminderd vetkussen en/of verminderd gevoel onder de voetzolen. Een slechte conditie van de voeten of pijnklachten aan de voeten zijn niet alleen vervelend, maar ook direct in verband te brengen met een hoger valrisico.

De podotherapeut kan door middel van lichamelijk onderzoek en geavanceerde meetapparatuur de belangrijkste risicofactoren omtrent het balans in kaart brengen en zo gericht adviseren. Onder andere door middel van een drukmeetplaat kan het gangpatroon geanalyseerd worden en kan er een stabiliteitsmeting worden uitgevoerd.

Tevens kan er advies worden gegeven met betrekking tot het optimaal in conditie houden van de voeten, door onder andere oefeningen, schoenadviezen of door zo nodig hulpmiddelen aan te meten.

We zijn blij met deze aanvulling op het valpreventieprogramma en de mooie samenwerking!

In het voorjaar en najaar van 2022 organiseren wij weer nieuwe valpreventiecursussen.
Wilt u meer informatie of deelnemen aan een cursus bij u in de buurt? Neem dan contact met ons op.

www.sportfederatieberkelland.nl/valpreventie
mail naar susanne@sportfederatieberkelland.nl
Bellen is natuurlijk ook mogelijk: 0545-476727