Ons MDT project SportConnect krijgt een vervolg met als nieuwe naam SportConnectPlus!
MDT: Maatschappelijke Diensttijd is een landelijk programma dat jongeren van 12 tot 30 jaar de kans biedt om zichzelf te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten en bij te dragen aan de samenleving. Per 1 augustus worden we partner van Generatie Impact Gelderland (GIG), een provinciaal en domein overstijgend MDT-programma voor Gelderland. Het GIG project wordt uitgevoerd door de Gelderse Sport Federatie, Cultuur Oost en Spectrum en is gericht op kleine kernen en dorpen. GIG loopt van januari 2025 tot januari 2028. In totaal worden via lokale partners zo’n 3.000 jongeren bereikt en begeleid, verspreid over verschillende regio’s in Gelderland.
Het doel van SportConnect Plus is het enthousiasmeren en activeren van jongeren in Berkelland om zich vrijwillig in te zetten voor hun omgeving. Dit doen we binnen én buiten de sport. Tegelijkertijd dragen we bij aan hun persoonlijke ontwikkeling door: iets te doen voor een ander, hun talenten te ontwikkelen en nieuwe mensen te ontmoeten. Dit alles gebeurt in een gestructureerd traject waarin jongeren zelf actief meedenken, kiezen en uitvoeren. Zo groeit hun zelfvertrouwen, maatschappelijke betrokkenheid en netwerk.
SportConnectPlus richt zich op 150 jongeren van 12 t/m 21 jaar met een brede instroom via scholen, sportverenigingen, andere vrijwilligersorganisaties en sociale netwerken. We willen ook jongeren bereiken die normaal gesproken minder snel deelnemen aan dit soort trajecten door actief in te zetten op laagdrempelige werving, begeleiding en maatwerk.
Het gaat om een traject van 80 uur MDT per jongere, verspreid over maximaal 6 maanden dat in fases wordt doorlopen met een duidelijke planning, vaste momenten van begeleiding en ruimte voor maatwerk. Een begeleider is het vaste aanspreekpunt voor jongeren en speelt een sleutelrol in het slagen van het traject. In sommige organisaties is de begeleider ook de projectleider die het traject organiseert, financiert, communiceert en administreert. In andere gevallen zijn deze rollen gescheiden. Hoe de taakverdeling ook ligt: de kwaliteit van de begeleiding bepaalt voor een groot deel de impact van MDT op jongeren.
Voor veel verenigingen is het een uitdaging om jongeren te motiveren voor vrijwilligerswerk. Met behulp van MDT zorgen we met jullie voor een toename van het aantal jonge vrijwilligers. Het resultaat? Meer betrokkenheid bij de vereniging, een hogere vrijwillige inzet en een verkleining van de kloof tussen jong en oud binnen jullie vereniging. Maar we vragen ook inzet van verenigingen waar vanuit de subsidie GIG ook een financiële vergoeding tegenover staat. Wat vragen we van verenigingen:
Binnen de SFB gaat onze collega Britt Nieuwenhave het project leiden en begeleiden. Zij begeleidt alle MDT trajecten – van werving tot afronding binnen de landelijke en provinciale kaders van MDT. Samen met vrijwilligers van (sport)verenigingen zorgen we voor een veilige, uitnodigende en stimulerende leeromgeving waarin jongeren zich kunnen ontwikkelen, elkaar ontmoeten en iets betekenen voor hun omgeving. Jord Klein Gunnewiek en Monique Eggink zijn de andere 2 collega’s die actief zijn in dit project.
In augustus gaan we bezig met de voorbereidingen richting clubs en jongeren. Verenigingen ontvangen in september de nodige informatie van ons via mail en via een online informatiebijeenkomst. Deze vindt 2x plaats op woensdag 10 september van 16.00-17.00 uur en op donderdag 11 september van 19.30-20.30 uur. U kunt zich nu al opgeven door een mail te sturen naar jord@sportfederatieberkelland.nl.
De komende weken wordt de MDT pagina op deze website aangepast en kunt u alle informatie over SportConnectPlus terugvinden. Wilt u nu al meer informatie neem dan contact op met Britt Nieuwenhave (britt@sportfederatieberkelland.nl) of Jord Klein Gunnewiek (jord@sportfederatieberkelland.nl).