Sport: jong geleerd oud gedaan

Na het behalen van een zwemdiploma start bij veel kinderen de ‘sportcarrière’. Het is belangrijk dat kinderen een sport kiezen die bij hen past en die ze leuk vinden. Nog beter is het als kinderen in hun jeugd maar ook op latere leeftijd sportief actief blijven. Dit is een van de doelstellingen van de SFB: kinderen en ouders helpen bij het maken van een goede sportkeuze. In Berkelland kun je ruim 25 verschillende sporten doen. Wil je weten welke verenigingen er in Berkelland zijn? Klik dan hier.

Samenwerking met basisscholen

Wij verzorgen de lessen bewegingsonderwijs op 15 basisscholen in Berkelland. Op deze scholen krijgen sport, bewegen en verenigingen een structurele plek in het schoolbeleid. Naast de landelijke 12 beweegleerlijnen stemmen we de lessen af op de schoolsportevenementen en het lokale sportaanbod in de buurt. In het vernieuwde vakwerkplan van de SFB komen ook motorische remedial teaching, zelfregulatie, bewegend leren en weerbaarheid aan bod.

Via het project Sport Intro werkt de SFB samen met de basisscholen en sportverenigingen. In dit project maken kinderen tijdens de lessen bewegingsonderwijs kennis met diverse takken van sport. De verenigingstrainer geeft de sportlessen. De school stelt de gymles beschikbaar en de SFB regelt verder alles. Daarnaast organiseert de SFB een naschools sportaanbod op scholen in de kleine kernen van Berkelland. Deelnemers geven zich op via het online platform Sjors Sportief.

Motorische vaardigheid en GymXtra

Kinderen bewegen steeds minder, ze spelen minder buiten, fietsen minder vaak naar school en brengen veel tijd door achter een beeldscherm. Kinderen van nu zijn motorisch minder vaardig dan hun leeftijdgenoten van 30 jaar geleden. Daarbij komt dat het percentage kinderen met overgewicht ook toeneemt. Een vroege signalering kan hierbij helpen.

Op de basisscholen waar de SFB lesgeeft, worden alle kinderen motorisch gescreend m.b.v. de BLOC-test van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Voor leerlingen waar extra hulp nodig is, gaan we met school en ouders in gesprek. Als meer zorg nodig is, kunnen kinderen deelnemen aan een GymXtra groep gedurende 12 weken na schooltijd. Belangrijk hierbij is dat plezier in bewegen wordt gestimuleerd. Als kinderen op jonge leeftijd leren dat bewegen goed en leuk is, blijven ze bewegen en zijn ze beter voorbereid op een leven lang sporten.

Schoolsportdagen en kleutersportdagen

In Borculo, Eibergen en Ruurlo verzorgt de SFB (een deel van) de schoolsportdag. Wij bieden leerlingen een multisportkennismaking met een combinatie van nieuwe trendsporten en meer bekende sporten. In de kern Neede wordt nog gezocht naar een vervolg voor de Needse sportweek die in 2019-2020 voor het laatst is georganiseerd.

In 2019-2020 zijn we gestart met de organisatie van de kleutersportdagen. Een feestelijke dag vol plezier, bewegen en sportkennismaking. De meeste kinderen kiezen vanaf groep 3 met hun zwemdiploma op zak hun ‘eerste’ sport. Daarom vragen wij verenigingen om tijdens de kleutersportdag hun sport te promoten. Voor deze sportdagen worden alle groepen 1 en 2 uit Berkelland uitgenodigd.

Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op (0545-476727 of info@sportfederatieberkelland.nl). Of kijk op onze facebookpagina voor actuele foto’s en filmpjes.

 

Quenda Slotman

Teamcoördinator 18-

Werkzaam op maandag, dinsdag en donderdag