Bewegen op jonge leeftijd

Bewegen heeft grote invloed op de totale ontwikkeling van jonge kinderen:
1. lichamelijk
– leren bewegen met je lichaam
– kracht
– uithoudingsvermogen
– coördinatievermogen

2. sociaal-emotioneel
–  omgang in een groep

3. cognitief
– zelfvertrouwen
– jezelf leren kennen
– ontdekken van leerprocessen

Denk bijvoorbeeld maar aan mee kunnen doen met beweegspelletjes, samen kunnen spelen en letterlijk leren door vallen en opstaan.

Het is wetenschappelijk bewezen dat de basis voor een goede motorische ontwikkeling al wordt gelegd op jonge leeftijd. Door veel en gevarieerd te bewegen leren kinderen hoe ze hun lichaam moeten gebruiken en ontwikkelen ze de belangrijkste spiergroepen die ze op latere leeftijd nodig hebben voor een sportieve levensstijl.

Als ouder/verzorger of als professional ben je een hele belangrijke schakel in de mogelijkheden die een peuter heeft om lekker te bewegen en te spelen. Het is dus belangrijk om jonge kinderen veel te laten bewegen, te laten spelen en te ontdekken. Zowel binnen maar vooral ook buiten, in het bos, park, speeltuin of in de tuin.

Peutergymlessen

SFB biedt daarom kinderdagverblijven of gastouders de mogelijkheid om peutergymlessen aan te bieden op locatie. Peuters hebben plezier in spelen en bewegen. Dat zie je als ze bezig zijn, spelenderwijs bewegen en druk zijn met hun eigen spel. Maar bewegen is ook van belang om dagelijkse dingen uit te voeren, zoals tanden poetsen, op een stoel klimmen of naar de peuterspeelzaal lopen. In onze peutergymlessen worden alle 12 landelijke beweegleerlijnen meegenomen. Maar naast deze motorische aspecten ligt de nadruk ook op de andere ontwikkelpunten.
Bewegen is ook belangrijk bij het leren van taal en sociale omgang met leeftijdsgenootjes. Kinderen leren begrippen als onder, boven, over, achter, links en rechts het best door mee te doen aan bewegingsspelletjes en leuke activiteiten. Bewegen in groepsverband draagt bij aan contact met leeftijdsgenootjes. Ze leren samen spelen, wachten op hun beurt en respectvol met elkaar omgaan. Plezier is hierbij erg belangrijk. Als je het naar je zin hebt, leer je veel meer.

Ondersteuning pedagogisch medewerkers

Naast peutergymlessen bieden wij ook ondersteuning aan pedagogisch medewerkers op het gebied van bewegen met 0-4 jarigen. Hierin geven wij praktische trainingen aan waarbij de nadruk ligt op laagdrempelig bewegen met jonge kinderen.
Binnen ons team zijn er verschillende collega’s gespecialiseerd in peutersport. Zij zijn o.a. gecertificeerd voor de beweegprogramma’s Nijntje Beweegdiploma en Beweegkriebels.


Bewegen bij de sportvereniging

In Berkelland hebben verschillende sportverenigingen een beweegaanbod voor jonge kinderen. Kijk op hun website voor het actuele aanbod.

’t Timpke Zwemmen
Eva Yoga Peuteryoga
Gareo Ouder-kind gym
GV Borchlo Peutergym met ouder
GV Haarlo Peutergym
KV Olympia’22 Kangoeroe Klup (korfbal)
LG-Dance Peuterdans
NGV Neede Nijntje beweegdiploma
NGV Neede Ouder-kind gym
Nippon Judo Achterhoek Judo
GV Odival Eibergen Ouder-kind gym
GV Odival Eibergen Kidsdance
RGV Ouder-kind gym
Uno’21 Voetbal
VIOS Gym Beltrum Ouder-kind gym
VV DEO Mini pups

Quenda Slotman

Teamcoördinator 18-

Werkzaam op maandag, dinsdag en donderdag