Train de trainer bij KV Olympia ’22

Het team verenigingsondersteuning van de SFB probeert in nauw contact te blijven met verenigingen door o.a. af en toe een bestuursvergadering te bezoeken om zo te horen hoe het bij iedere club reilt en zeilt. 

Tijdens het bestuursbezoek bij KV Olympia ’22 kwam ter sprake dat de club een groot aantal jeugdige trainers op de velden heeft rondlopen. Hierin was de club zoekende hoe zij deze trainers het beste konden ondersteunen. Vanuit de SFB zijn meerdere collega’s opgeleid in het coach-de-coach traject. In overleg is toen besloten om een train-de-trainer traject te starten voor deze groep. 

Stel je voor…

Je geniet zelf ontzettend van je sport. Je bent enthousiast om een groepje training te gaan geven, maar je hebt nog nooit voor een groep gestaan…en hoe moet je eigenlijk uitleg geven…en waarom luisteren de kinderen niet?

In het train-de-trainer traject wordt vooral gekeken naar de pedagogische handvaten die trainers kunnen gebruiken. Hoe zorg je ervoor dat de kinderen plezier ervaren en ondertussen toch veel leren. Hoe verzorg je een korte, maar duidelijke uitleg. Hoe zorg je ervoor dat dat ene drukke jongetje toch meekomt met de groep.

Vanaf april is het traject gestart bij KV Olympia’22 met o.a. een basiscursus training geven, maar ook veel individuele leertrajecten. Momenteel hebben alle trainers één of twee leerdoelen waar ze mee aan de slag gaan en waarbij ze een eigen begeleider vanuit de club hebben gekozen.

Marieke Timmerije, bestuurslid KV Olympia ’22, over het train-de-trainer traject

‘Een aantal jaren zijn wij al bezig om de “jongere” trainers binnen de club een goede basis te geven in het trainerschap. Wij kwamen er gaande weg achter dat dit moeilijker was dan we dachten. Na lang wikken en wegen hoe we dit aan moesten gaan pakken, kwamen we uiteindelijk bij de SFB terecht. Train de trainer, een project van de SFB waar wij tot voorkort het bestaansrecht niet van wisten.

Nu we hier een half jaar geleden mee aan de slag zijn gegaan, zijn we een goede en leerzame weg ingeslagen om onze “jonge” trainers op te leiden. Tot nu toe zijn wij als club erg tevreden over de opzet van “train de trainer” ook alle deelnemers zijn enthousiast. En we hopen natuurlijk dat dit enthousiasme overgebracht gaat worden in de trainingen.’