Info en documenten voor opstart binnen- en buitensport

Corona informatie en documenten voor opstart

Sportaanbieders en eigenaren van sportvoorzieningen worden nu de sport weer volledig opstart met complexe vraagstukken geconfronteerd. De sport heeft vanuit de overheid te maken met diverse regels:
• Algemene regels die gelden voor iedereen
• Regels die gelden voor de sport
• Regels die gelden voor de horeca en dus ook gelden voor de sportaanbieders met een kantine of horecavoorziening

We hebben de sites van NOC*NSF, de sportbonden en de Koninklijke Horeca Nederland er op nageslagen en de belangrijkste punten op een rij gezet. Het algemene sportprotocol is hier leidend. We adviseren u om de verschillende documenten goed door te nemen en te gebruiken bij de opstart.

Op deze pagina staan alle corona hulpmiddelen d.w.z. diverse checklists en hulpmiddelen voor de sport. Daarnaast heeft NOC*NSF nog een pagina met veelgestelde vragen opgesteld waar ook veel informatie uit te halen is. Wij denken dat deze informatie goed te gebruiken is bij verdere opstart. Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact met ons op. 

Hygiene en sociale veiligheid (1,5 m)

Bij binnenkomst geldt dat zowel sporters als toeschouwers hun handen dienen te desinfecteren. Volwassenen van 18 jaar en ouder moeten voor en na de sportactiviteiten steeds de anderhalve meter afstand in acht nemen. Tijdens de sportactiviteit is dit niet noodzakelijk. Voor en na de sportactiviteit geldt die afstandsregel wel ook in de kleedkamers en de kantine van de sportlocatie.

Er mag maar een beperkt aantal personen tegelijk in een kleedkamer of in de douches (1,5 m regel). Mocht dit vanwege het (te) grote aantal sporters niet te realiseren zijn en kleedkamers te vol worden, dan is het overwegen waard om thuisspelende teams thuis te laten omkleden en douchen.

Voor de binnensport geldt dat vaak gebruik wordt gemaakt van accommodaties van de gemeente of andere eigenaren. De eigenaren zullen voor hun eigen sportaccommodatie de richtlijnen vertaald hebben naar hun situatie. Neem hier kennis van en overleg ook met andere gebruikers over het binnenkomen en vertrekken van groepen sporters en het gebruik van de kleedkamers en douches.

Voor meer informatie: check het sportprotocol.

opstart van de sportkantines en terrassen

Voor kantine en het terras van een sportvoorziening geldt ook het protocol horeca! Dit betekent: reserveren – gezondheidscheck- placeren. Per 1 juli kunnen sportkantines weer opgestart worden. NOC*NSF heeft hiervoor een checklist ontwikkeld. Deze checklist helpt om de juiste stappen te zetten. De richtlijnen van het Protocol Heropening Horeca zijn leidend naast de geldende noodverordening. In vergelijking met de rest van de accommodatie gelden in sportkantines nog weer extra regels. Klik hier voor de checklist van NOC*NSF. 

Meer informatie in: protocol horeca

Ventileren tijdens binnensport

De ventilatie in de gemeentelijke sporthallen en -zalen voldoet aan het bouwbesluit. Het advies van het RIVM is toch regelmatig (het liefst na elke les, maar in ieder geval tijdens de pauzes en voor en na schooltijd) de zalen te luchten, lees hier meer over ventilatie en luchten. Ook de KVLO geeft dit aan voor de lessen bewegingsonderwijs. Meer info. 

Toeschouwers / bezoekersstromen

Sportaanbieders en eigenaren van sportvoorzieningen worden nu de sport weer volledig opstart hierdoor soms met complexe vraagstukken geconfronteerd om de stromen van sporters, begeleiders, vrijwilligers en publiek in goede banen te leiden.
NOC*NSF werkt hard aan een update van de handleiding crowdmanagement.

klik hier voor de (laatste) handleiding crowdmanagement 

Binnensport

Voor binnen gelden maximum aantallen van 100 toeschouwers zonder reservering en gezondheidscheck, wel placeren (tenzij er sprake is van doorstroming van de toeschouwers);

  • indien je op piekmomenten meer dan 100 toeschouwers verwacht, is het verplicht voor toeschouwers om vooraf te reserveren. Doe dan ook een gezondheidscheck en placeer (wijs de mensen hun plaats) de hele dag vanaf het moment van de opening van de accommodatie. Voor placeren geldt dat óf een vaste stoel wordt toegewezen óf een plek in de afgebakende vakken voor staanplaatsen.

Buitensport

Voor buiten gelden maximum aantallen van 250 toeschouwers zonder reservering, zonder gezondheidscheck, zonder placeren;

  • indien je op piekmomenten meer dan 250 toeschouwers verwacht, is het verplicht voor toeschouwers om vooraf te reserveren. Doe dan ook een gezondheidscheck en placeer vanaf het moment van de opening van de accommodatie. Voor placeren geldt dat óf een vaste stoel wordt toegewezen óf een plek in de afgebakende vakken voor staanplaatsen;
  • het aantal toeschouwers is exclusief kaderleden, officials, vrijwilligers en medewerkers (en sporters);
  • voor toeschouwers gelden maximum aantallen, houd er rekening mee dat als sporters, officials en betrokken vrijwilligers klaar zijn met hun wedstrijd zij tellen als publiek, tenzij ze de locatie verlaten;

Voorlichtingsmaterialen

Om sportverenigingen en -aanbieders te helpen is er op basis van het sportprotocol een communicatiepakket ontwikkeld met voorlichtingsmaterialen om veilig samen te sporten. Het pakket bestaat uit posters met richtlijnen voor sportaccommodaties en sportkantines. zie link:  https://nocnsf.nl/sportprotocol/posters-informatieborden