Eenmalige subsidie voor 14 buitensportverenigingen

Op initiatief van de Sport Federatie Berkelland (SFB) heeft de gemeente geconstateerd dat het eigenaarsdeel van de OZB niet bij alle verzelfstandigde sportverenigingen op dezelfde wijze is meegenomen in de afkoopsom. De gemeente heeft daarom besloten dit financieel te repareren. Dit geldt voor 14 buitensportverenigingen voor een totaal bedrag van € 56.811,66.

Vanaf 2009 zijn er diverse buitensportverenigingen verzelfstandigd. Voor de verzelfstandiging hebben de betrokken sportverenigingen een eenmalige afkoopsom ontvangen van de gemeente. Gebleken is dat daarbij het eigenaarsdeel van de OZB niet bij alle verzelfstandigde sportverenigingen op dezelfde wijze is meegenomen in de afkoopsom. De volgende buitensportverenigingen krijgen een bijdrage: EGVV, DEO, GSV ’63, VV Reünie, Sportclub Neede, VV Rietmolen, ETTV, ERMVC, ASV, TCB, VIOS Voetbal, FC Eibergen, RTC De Stofwolk en IJsvereniging Eibergen.

Vorig jaar heeft de Sport Federatie Berkelland drie onderwerpen aangekaart bij de gemeente te weten een vrijstelling van OZB, de financiële vitaliteit van sportverenigingen en een compensatie voor het eigenaarsdeel van de OZB.
In samenwerking met SFB zijn deze onderwerpen uitgewerkt. Het verzoek om OZB vrijstelling heeft de gemeente in december 2017 afgewezen. Het eigenaarsdeel OZB is met de bovengenoemde bijdrage aan 14 buitensportverenigingen gecompenseerd.
Om de financiële vitaliteit van sportverenigingen te meten hebben de SFB en de gemeente afgesproken binnenkort hier gezamenlijk een onderzoek voor te starten. Op korte termijn hoort u hier meer over.