Beweeg Zeker!: valtraining voor 65 plussers

In maart 2018 start de Sport Federatie Berkelland met het programma Beweeg Zeker!, Beweeg Zeker! is een valpreventieprogramma voor 65-plussers uit de gemeente Berkelland. Vallen is één van de grootste gezondheidsrisico’s binnen deze doelgroep. Van de zelfstandig wonende 65-plussers valt ongeveer 30% tenminste één keer per jaar. Van ouderen in een verzorgings- of verpleeghuis is dit zelfs 50%. Valincidenten kunnen grote lichamelijke gevolgen met zich meebrengen. Een val kan leiden tot botbreuken en/of verminderd (zelfstandig) functioneren. Daarnaast kunnen psychosociale klachten ontstaan. De angst om nog een keer te vallen neemt toe waardoor men onzeker wordt bij bewegen en hierdoor minder mobiel wordt.

Inhoud programma

Gedurende 12 weken gaan deelnemers 1 uur per week werken aan bewustwording, kennis en vaardigheden rondom het voorkomen van een val.
Onderdelen binnen het programma zijn: kracht- en balansoefeningen, opvangen van een val en opstaan na een val. De deelnemers worden gestimuleerd om ook thuis actief aan de slag te gaan. Iedere deelnemer krijgt een cursusboek waarin voor elke week thuisopdrachten zijn opgenomen. De trainingen worden gegeven door medewerkers van de Sport Federatie Berkelland, in samenwerking met verschillende fysio- en ergotherapeuten uit de gemeente.

De inhoud staat in grote lijnen vast maar wordt in de uitvoering aangepast aan de individuele deelnemer. Hierdoor kan iedereen meedoen ook als iemand een rollator of een ander hulpmiddel gebruikt. Een groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers. Voor 12 trainingen, een cursusboek en een kopje koffie/thee na afloop zijn de kosten € 48,- per persoon. We starten in Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo eerst met een informatiebijeenkomst. Twee weken later begint dan de eerste les.

Opgeven of meer informatie?

Opgeven kan door te mailen of te bellen naar de Sport Federatie Berkelland: info@sportfederatieberkelland.nl / 0545-476727. Of kom naar één van de vier informatiebijeenkomsten.

Waar en wanneer start het programma?

Plaats: Borculo
Locatie: Het Hof